Nuoren itsenäistyminen ja oma talous

Lapsen aikuistuessa ja kasvaessa nuoreksi itsenäiseksi ihmiseksi on hyvä muistaa joitakin perusasioita siitä mitä, itsenäistyminen tarkoittaa ja mitä siihen vaaditaan. Yhä useampi nuori velkaantuu tänä päivänä hyvin aikaisessa vaiheessa tai jo miltei heti täysi-ikäistyttyään, joten haluamme tarjota muutamia vinkkejä ja ohjeita perusasioissa ja oman talouden hoidossa.

Nuoren asuessa vielä kotona, ei hän välttämättä tule miettineeksi, mihin kaikkeen rahaa kuluu tai miten se olisi järkevää budjetoida kuukausittain. Moni nuori onkin kotoa pois muuttaessaan hyvinkin ikävässä tilanteessa, kun käteen jäävät tulot eivät välttämättä riitäkään kaikkien pakollisten menojen kattamiseen, jolloin usein ajaudutaan jonkinlaisiin velka- ja pikavippikierteisiin. Rahan lainaaminen ei aina ole paha asia, kunhan sen vain tekee maltillisesti sekä järkevästi erilaisia vaihtoehtoja vertaillen vaikkapa avulla.

Kuitenkin on ehdottoman tärkeää laskea itselleen realistinen kuukausittainen budjetti jossa tulisi ottaa huomioon seuraavat asiat:

– Kiinteät kuukausittaiset menot, eli menot jotka pysyvät kuukaudesta toiseen joko täysin tai lähes samoina, kuten esimerkiksi vuokra, sähkö ja vakuutusmaksut, puhelinlasku ja muut mahdolliset laskut, sekä ruokamenot. Nämä menot ovat ne, jotka on ehdottomasti hoidettava ennen mitään muuta joka kuukausi ja joihin suuri osa tulevasta tulosta meneekin.

– Kiinteät kuukausittaiset tulot, eli joko palkka tai erilaiset, tuet mitä opiskellessa voidaan saada, joiden on riitettävä ainakin kiinteiden kustannusten kattamiseen. Erityisesti moni opiskelija kattaa tuilla juuri ja juuri nuo kuukauden kiinteät menot ja mikäli haluaa mitään ylimääräistä hankkia tai tehdä, joutuu usein turvautumaan joko vanhempien apuun tai erilaisiin luottoihin. Moni opiskelija kuitenkin tekee myös töitä osa-aikaisesti joko jossakin yrityksessä tai vaikkapa kevytyrittäjänä, jolloin rahaa tuleekin hieman enemmän. Kevytyrittäjyys on erityisesti tehty tänä päivänä helpoksi ja laskuttaminen erilaisten palveluiden kuten Frilansfinans.fi kautta on tehty niin yksinkertaiseksi, että mikäli vain hyvä idea ja tahto tehdä töitä löytyy, on se varteenotettava vaihtoehto.

Kun kiiteät menot sekä tulot ovat selvillä, on aika laskea että ensinäkin tulot riittävät kulujen kattamiseen ja sen jälkeen se että mitä tuloista jää jäljelle kulujen jälkeen. Kun tilanne on se että tuloista jää käteen jotain myös menojen jälkeen, on hyvä miettiä mitä tuolla lopulla rahalla on järkevää tehdä. Nuorelle aikuiselle harvoin jää kovinkaan paljoa ylimääräistä rahaa, joten yli jäävästä rahasta monesti on vaikea säästää suuria summia, mutta seuraava askel yli jääneestä tulosta on ehdottomasti ainakin osan säästäminen.

Erilaisia säästötapoja on useita ja säästää voidaan esimerkiksi erilliselle säästötilille, rahastoon tai jopa sijoittamalla. Nuorelle järkevin ensiaskel on ehdottomasti säästötilin avaaminen, jolle voi aloittaa säästämisen hyvinkin maltillisesti, vaikkapa muutamalla kymmenellä eurolla kuussa. Säästötiliä on hyvä pitää pahan päivän varalle ja jos aluksi rahaa jää niukasti säästöön, on se siltikin aina kotiin päin. Kun tulot nousevat tai laskevat, voidaan säästöön menevän rahan määrää muuttaa tietysti sen hetkisen tilanteen mukaan.

Monet nuoret joutuvat itsenäistyttyään pärjäämään hyvinkin niukalla rahalla ja koska monet nuoret haluavat viettää myös aikaa kavereiden kanssa erilaisia asioita tehden, eivät rahat aina yksinkertaisesti riitä. Tällöin monet nuoret helposti ajautuvat hankaliin tilanteisiin erilaisten pikavippien tai luottokorttien kanssa. Tämä onkin asia jota kannattaa välttää joten suosittelemme laskemaan budjetin ja pitämään siitä kiinni, sekä säästämään edes pienen osan tuloista joka kuukausi.

feather-magazine