Oma talous kuntoon – Perfektionistien ongelmat!

Perfektionistit hakevat luonnostaan täydellisyyttä, eikä varaa virheille tai erheille juurikaan ole. Kun kyseessä on oma talous, halutaan, että kaikki on täydellistä, aakkosjärjestyksessä ja värikoodein varustettua. Mikäli tämä on oma luonne, on motivaatio korkealla pitää asiat järjestyksessä ja listata kaikki taloudenhoitoon liittyvät tehtävät. Tämä voi kuitenkin olla myös huono asia ja henkilö voi huomaamattaan kaivaa itselleen kuoppaa. Ongelma muodostuu lähinnä siinä, että jos ei ole aikaa hoitaa kaikkea täydellisesti, ei tehdä toimea ollenkaan ja kaikki jää tekemättä. Samalla täydellisyyden tavoittelu aiheuttaa turhaa stressiä. Tämä näkyy esimerkiksi energian tuhlaamisena turhiin toimiin, kuten hienojen merkintojen tulostamiseen, tai kansioiden merkitsemiseen, sen sijaan että mietittäisiin, kuinka oma talous järjestetään järkevästi ja kuinka seuraavien kuukausien tuloja hallitaan. Lisäksi mukaan tulee usein liian monimutkaisia järjestelmiä, joiden avulla taloutta yritetään pitää kasassa ja se johtaa turhaan ajan tuhlaamiseen.

Kuinka pitää tavoitteet realistisina?
Kun tuntuu, että täydellisyyden tavoittelu aiheuttaa täyden jähmettymisen, on aika palata takaisin perusaisoihin ja vain tehdä tehtävä. Tarpeeksi hyvä ei ole koskaan täydellinen lopputulos, mutta kun elämä on kiireistä, ei aina voida vaatia enempää. Niin kauan kun tiedetään, mihin raha on menossa ja että laskut on maksettu, on homma hyvin hoidossa. Perfektionistit ovat myös usein keskittyneet tiettyyn lopputulokseen tai tähtäimeen, joten kannattaa asettaa kalenteriin merkintä siitä, koska talouteen liittyvät asiat on oltava hoidossa. Näin päämäärä pysyy mielessä ja siihen keskitytään aikaisemmin, kuin viimetipassa. Jos ei luoda tarkkoja rajoja, päädytään siirtämään takarajaa, mikä ei ole koskaan hyvä.

Kuinka pitää tämä arjessa mukana?
Perfektionisteilla sama ongelma voi toistua töissä ja kotona. Esimerkiksi oma talo halutaan pitää täysin siistinä ja jos tähän ei ole aikaa, jää homma myöhemmälle. Koska talon siivoaminen on loputon työ, eikä se koskaan ole lopullisesti valmis, aiheuttaa se usein perfektionistille harmaita hiuksia. Sen sijaan, että talo pitäisi olla jatkuvasti hammasharjalla jynssätty, on hyvä varata tietty aika päivästä siivoamiselle ja keskittyä isoimpiin ongelmiin. Kerran viikossa voidaan varata enemmän aikaa perusteelliselle jynssäämiselle, mutta alkuun sitä ei kannata miettiä. Näin varmistetaan se, että oma talo pysyy suhteellisen puhtaana ja elettävässä kunnossa, eikä stressi keräänny liikaa. Sama koskee urheilua ja muuta elämää, sillä kaikki tai ei mitään asenne luo turhia pettymyksiä. Rentoutumiselle tulee myös varata aikaa, jotta vaativa elämä ei aja itseä loppuun, vaan mahdollistaa tehokkaan työskentelyn vuosien varrella. Näiden eväiden avulla myös täydellisyyden tavoittelija pysyy kantavalla tiellä, jaksaen painaa päivä toisensa jälkeen eteenpäin.

feather-magazine