Kuinka tehdä oma budjetti?

Tämän ohjeen avulla saat helposti tehtyä oman budjetin.

 • 1. Kerää esille kaikki asiakirjat
  Tähän osioon kuuluu tilitietojen, kuittien, laskujen, palkan ja muiden kulujen, sekä tulojen kirjaaminen. Yksi tärkeimmistä asioista on kuukausittaisen keskiarvon laskeminen, joten mitä enemmän tietoa on saatavilla, sitä parempi.
 • 2. Muista kaikki tulonlähteet
  Töiden lisäksi voidaan myydä tavaraa kirpputorilla, tai saada lisätuloja muista lähteistä. Tulivat ne mistä tahansa, tulee ne laskea mukaan myös. Kirjaa kuukausittaiset tulot yhdeksi summaksi.
 • 3. Kirjaa kuukauden menot
  Kaikki kuukauden menot tulee myös kirjata yhdeksi summaksi, mutta eriteltyinä. Tähän tulee lisätä sekä pakolliset menot, kuten lainojen maksaminen, vuokra ja sähkölaskut, sekä muuttuvat laskut, kuten ostokset, huvitteluun käytetty raha ja muut menot, mitkä eivät ole aina tarkalleen samat.
 • 4. Jaa menot kahteen kategoriaan
  Menot tulee jakaa joustamattomiin ja joustaviin menoihin. Osa menoista on sellaisia, jotka pysyvät aina suunnilleen samoina, kun taas toiset vaihtelevat suuresti. Yleensä pysyvät kulut ovat niitä, jotka on ehdottomasti maksettava. Joustavat menot ovat taas ylimääräisiä kuluja, mitkä eivät ole välttämättömiä elämiselle.
 • 5. Laske menot ja tulot yhteen
  Mikäli lopputulos on plussan puolella, on alku hyvä. Jos lopputulos on negatiivinen, tulee alkaa muokkaamaan menoja, tai vastaavasti nostamaan tuloja. Usein menojen rajoittaminen on kuitenkin lyhyellä aikavälillä järkevin vaihtoehto.
feather-magazine