Miten vakauttaa henkilökohtainen taloutensa

Moni haaveilee lottovoitosta, tai ainakin sellaisesta vaurastumisesta, että ei olisi taloudellista pakkoa käydä töissä. Houkuttelevammalta vaihtoehdolta loppuelämän viettämiseen kuulostavat mahdollisuus paeta Suomen synkkiä talvia aurinkoisille hiekkarannoille ja vapaus käyttää rahaa huolettomasti silloin kun mieli tekee. Vaikka ei unelmoisikaan täydellisestä elämänmuutoksesta, on nykymaailma siitä huolimatta täynnä houkutuksia, ja usein kohtalaisen hyvinkin ansaitsevista voi tuntua siltä, että pankkitili tyhjenee palkkapäivän jälkeen käsittämätöntä vauhtia ilman mitään suurempia hankintoja. Pienillä näkökulman muutoksilla ja kurssin korjaamisella kuka tahansa voi kuitenkin vakauttaa taloutensa siinä määrin, että jatkuva huoli rahojen riittämisestä häviää, ja säästöön alkaa päin vastoin vähitellen kertyä pientä pesämunaa.

Asennemuutos auttaa alkuun

Usein ei tulla ajatelleeksi sitä, että itse asiassa tärkein tekijä taloudellisen tilanteen parantamisessa eivät ole tulot, vaan menot. Lyhyellä tähtäimellä jälkimmäiseen tekijään on huomattavasti helpompaa vaikuttaa. Toki ahkeruus kannattaa aina, mutta ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta menojen tarkistaminen ja pienentäminen on selvästi järkevämpää kuin työmäärän lisääminen, josta todennäköisesti aiheutuu vain entistä enemmän paineita ja stressiä. On tärkeää muistaa, että muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, ja niinpä hyvä tavoiteaika oman talouden kuntoon laittamiseen on yksi vuosi.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa alkaa säästää kuitti jokaisesta pienestäkin ostoksesta, ja pitää kirjaa kaikista menoista ja tuloista. Näin alkaa vähitellen hahmottaa, mihin kaikkeen rahat kuluvat, ja mistä olisi mahdollista nipistää. Lisäksi tietoisuus siitä, että kaikki ostokset kirjataan ylös, saattaa osaltaan auttaa kulutuksen vähentämisessä, ja ostelua alkaa kuin huomaamattaan harkita tarkemmin. Joka kuukauden päätteeksi tulot ja menot lasketaan yhteen, jolloin näkee konkreettisesti sen, paljonko rahaa säästyi, vai tuliko elettyä yli varojensa. Viivan alle jääneen summan voi kokonaan tai osittain siirtää säästötilille. Kuukausittain säästöön laitettavan summan ei tarvitse olla suuri. Ylipäätään mahdollisuus kerryttää varojaan on positiivinen asia, ja sillä on merkittävä psykologinen vaikutus. Ihminen kokee kääntäneensä kurssinsa tuhlarista taitavaksi talouden pitäjäksi, ja hän voi tuntea itsestään ylpeyttä. Vähitellen on myös mahdollista alkaa yksi kerrallaan toteuttaa suurempia haaveitaan, kun rahaa alkaa kertyä säästöön. Isoja hankintoja tehdessä voi silti joutua rahoittamaan ostoksen osittain esimerkiksi monipuolisen Qred -luottoyhtiön tarjoamalla luotolla, mutta siitä huolimatta on tärkeää, että mukana on myös omaa, etukäteen säästettyä rahoitusta.

Nykyihminen tulee päivittäin käyttäneeksi rahaa asioihin, joita hän ei tarvitse, mutta joiden tarvitsemiseen hän on jossain määrin ehdollistunut. Moni palkitsee itsensä rankalta tuntuneen työpäivän jälkeen kalliilla erikoiskahvilla, uusilla korvakoruilla tai kiinnostavalla naistenlehdellä. Kyse ei ole suuresta kertaostoksesta, mutta vuoden mittaan niistä helposti kertyy vähintään kolminumeroinen summa, ja tilalle olisi helppo kehittää korvaavia, ilmaisia tapoja hakea mielihyvää. Kuluttamiseen perustuvaan elämäntyyliin tottuneesta voi tuntua aluksi todella vaikealta kuvitella elämää ilman päivittäisiä, hyvää ja tavoiteltavaa arkea symboloivia pieniä ylellisyyksiä. Tosi asiassa huomattavasti palkitsevampia ja vakaampia perustuksia elämälle rakentavia tapoja tuottaa itselle hyvää oloa ovat esimerkiksi säännöllinen liikunta tai suosikki tv-sarjan katsominen yksi jakso kerrallaan eikä koko kautta kerralla ahnehtien.

Vuoden säästökuurilla voi olla kauaskantoisia seurauksia

Ihmisen luonteesta ja elämäntilanteesta riippuu, miten merkittävässä määrin hänen on mahdollista tai järkevää pienentää kulutustaan. Alkuun pääsemisen jälkeen asiat todennäköisesti helpottuvat, eikä ostamatta jättäminen enää tunnu niin vaikealta. Joskus voi suorastaan käydä niin, että säästäväisyydestä tulee tapa, ja alkaa tuntua palkitsevalta keksiä yhä uusia säästökohteita. Ja vaikka vuoden päätyttyä tulisikin joiltakin osin palattua takaisin vanhoihin kulutustapoihin, on kokeilusta varmasti ollut myös monenlaista hyötyä, ja omaa kulutustaan tulee suurella todennäköisyydellä tarkastelleeksi kriittisemmin myös myöhemmässä elämässä.

feather-magazine