Kuinka puuttua omaan tuhlaamiseen?

Mikäli tuhlaaminen on riistäytynyt käsistä, kannattaa miettiä näitä keinoja puuttua asiaan:

 • 1. Maksa vain käteisellä
  Korttien avulla maksaminen mahdollistaa turhien ostosten tekemisen liian helpoksi, sillä tässä rahan kulumista ei konkreettisesti nähdä. Ongelmaa ei kuitenkaan synny, mikäli korttia ei edes oteta mukaan, joten ainakin hetkeksi on hyvä siirtyä käyttämään käteistä.
 • 2. Muista omat päämäärät
  Mikäli pieniin ostoksiin menee järjettömät määrät rahaa, tulee muistuttaa itseä isoista asioista, joita halutaan. Loma, säästäminen, velkojen maksaminen ja muut pidemmän ajan tähtäimet auttavat sanomaan ei hetken mieliteoille ja pysymään budjetissa. Kannattaa myös ottaa se raha, mikä suunniteltiin käytettäväksi turhaan asiaan ja sijoittaa se pitkän ajan tähtäimeen, jotta saadaan onnistumisen tunne.
 • 3. Kauppaan listan kanssa
  Usein kauppaan mennään muutaman asian perässä ja lopputulos on kassi kaupalla tavaraa. Jos tämä kuulostaa tutulta, on aika kirjata tarvittavat asiat ylös paperilla ja ostaa ainoastaan nämä. Mikäli jonkin lisätuotteen ostaminen kiinnostaa, kannattaa se lisätä seuraavaan ostoslistaan.
 • 4. Halu vai tarve?
  On tärkeää tajuta ero halujen ja oikean tarpeen välissä. Tämä kysymys kannattaa esittää itselle ennen jokaista ostopäätöstä, jotta turhia asioita ei tule hankittua liikaa. Mikäli asia on oikeasti tarpeellinen ja budjetti sallii sen ostamisen, ei siitä kannata tuntea huonoa omaatuntoa lainkaan.
feather-magazine