Tajua tilanteesi!
Elämme kulutusyhteiskunnassa, jossa kaikki halutaan heti kuluja kaihtamatta tai edes niitä miettimättä. Nettikaupat ovat pullollaan ihania vaatteita, kenkiä, laukkuja, sisustustavaraa jne.
Ostetaan velalla lomamatkoja, huonekaluja, autoja, mopoja ja mitä ikinä keksitään – rahalla saa ja hevosella pääsee. Mutta jossain vaiheessa kulutusjuhlaa tulee vastaan tositilanne, jossa tehdyt laskut täytyy myös maksaa ja siinä ei auta naamiaiset eikä itkut, viimeistään siinä vaiheessa on riisuttava naamio kasvoilta ja nähtävä oma rahatilanne. Kaikki on hyvin, jos tehdyt laskunsa pystyy myös maksamaan, mutta sitten ollaankin pulassa, kun rahat eivät maksuihin enää riitä.
Suunnitelmallisuus on taloudenpidon a ja o
Mutta voisiko olla mahdollista tajuta oma tilanne jo ennen kuin on “myöhäistä”? Olisiko olemassa keinoa, jolla saisi itsensä heräämään omaan tilanteeseensa ja pysäyttämään liiallisen kulutuksen?
Pikavippi silloin tällöin ei taloutta kaada ja joskus siitä on korvaamaton apu, mutta ennen kuin pikavipistä saa “kaverin”, täytyy osata hallita oma rahankäyttö. Aina puhutaan nuorista ja heidän holtittomasta rahan kulutuksestaan, mutta valitettavasti ongelma koskee kaikkia ikäluokkia ja kaikkia yhteiskuntaluokkia. Myös ns. rikkailla on talousvaikeuksia ylläpidettäessä tavoitettua elintasoa ja usein sitä yritetään vielä koko ajan nostaa. Katto tulee kaikilla, tai ainakin lähes kaikilla, vastaan jossain vaiheessa.
Mutta palataan siihen oman tilanteen tajuamiseen; voisiko se olla mahdollista? Tässä tulisi nuorten kohdalla kysymykseen vanhempien vastuu opettaa lapselleen rahankäyttöä, mutta entä ne vanhemmat, jotka eivät hallitse edes omaa rahankäyttöään? Kuinka he voisivat opettaa lapsiaan? Ei mitenkään. Onneksi tänäpäivänä internet on täynnä apua antavia sivuja, esimerkiksi nuorille suunnatulla oma talous -sivustolla on paljon hyödyllistä tietoa.
Edelleenkin tietoa usein haetaan vasta, kun tilanne on jo karannut käsistä. Tässä olisikin suuri mahdollisuus appsien kehittäjille suunnitella kännykkäkansalle pakollinen sovellus, jolla seurataan omaa kulutusta. Lapsille suunnatussa versiossa olisi tietysti kyse “leikistä” tai “pelistä”, mutta sen avulla lapsi oppisi heti puhelimen saatuaan viisaan ja suunnitelmallisen rahankäytön. Nuorille ja aikuisille kyse olisi todellisesta rahankäytöstä, jolla pystyisi reaaliajassa seuraamaan omaa kulutustaan ja omia osamaksujaan, jotta ei pääsisi ylilyöntejä tapahtumaan.
Mistä apua talousvaikeuksiin?
Harmillisesti edellä mainitun kaltaista appsia ei vielä ole, joten ihmisten täytyy perinteisin keinoin kirjata budjettiaan ja seurata kulutustaan. Siinä on helppo huijata itseään ja joutua vaikeuksiin. Läheisten apu on korvaamatonta ja usein läheiset huomaavat holtittoman rahankäytön jo paljon ennen asianomaisen huomaamista, joten läheisen puuttuminen asiaan olisi suotavaa.
Osa väestöstä on suurissa ongelmissa, mutta onneksi useimmat osavat hakeutua velkaneuvontaan ja saavat apua tilanteeseensa. Panostus lapsiin ja nuoriin on tärkeää, jotta uusia luottotiedottomia ja maksuhäiriömerkintäisiä ihmisiä ei tulisi lisää. Kouluissa tulisi opettaa ja kertoa oikeanlaisesta taloudenhoidosta ja vanhempien tulisi oman kykynsä mukaan opettaa lapsiaan rahankäytössä.
Lisäksi ihmisten tuli ottaa itsestään vastuu ja pysähtyä miettimään, että tarvitsenko todella tuota monen sadan euron merkkilaukkua, jos joudun sen ostamaan velkarahalla tai osamaksulla.
Totta kai toisinaan itseä saa ja pitää hemmotella, eikä aina velalla tai osamaksulla osto ole pahasta, mutta niin kuin aiemmin mainitsin ennen kuin pikavipistä tai velasta tulee “kaveri”, on oman talouden oltava kunnossa ja tasapainossa.
Sanonta velkaa ei tule maksaa velalla on edelleen pätevä lause. Toki jos velkoja on kertynyt useita, paras ratkaisu saattaa olla velkojen yhdistäminen yhdellä lainalla. Tärkeintä on olla oman tilanteen tasalla ja tajuta oma tilanteensa ennen kuin on liian myöhäistä.