Oma talous kuntoon – Välttelijät ruotuun!

Kun vitkuttelijoilla oman talouden kuntoon laittaminen ei kuulu prioriteetteihin, välttelijöillä siihen ei edes uhrata ajatusta. Näille henkilöille ei riitä pelkkä tönäisy oikeaan suuntaan, jotta parempi ajan hallinta saadaan kuntoon, vaan he pitävät lappuja silmillään. Tämä johtaa nopeasti suuriin ongelmiin, sillä laskut ovat myöhässä, omien varojen yli eletään jatkuvasti ja velka kasvaa hurjaa vauhtia pienessä ajassa. Tärkeintä onkin tajuta oman välttelyn aiheuttamat seuraukset. Vaikka lyhyellä aikavälillä oman talouden ajatteleminen ei olekaan kovin mukavaa, pitkällä aikavälillä käytös johtaa valtavaan ahdistukseen, puhumattakaan taloudellisista ongelmista.

Kuinka saada välttelijä ottamaan vastuuta? 
Jotta elämä saadaan haltuun, ja varsinkin talous, on tärkeää tarkastella sitä, mikä aiheuttaa oman käytöksen. Tämä voi antaa voimaa muuttaa oma tilanne, sillä vältteleminen voi olla esimerkiksi opittu malli, jonka avulla omat vanhemmat ovat toimineet lapsuudessa. Mikäli tällainen ympäristö on päässyt muovaamaan henkilöä, voi olla hyvin vaikeaa muuttaa tapoja, koska se on ainut nähty toimintamalli. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei muutosta voida saavuttaa. Vältteleminen voi olla myös peloista johtuvaa, sillä oman talouden tarkasteleminen johtaa automaattisesti tilanteeseen, jossa joudutaan näkemään kaikki maksamattomat laskut ja velat. Samalla järjesteleminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä ongelmalta, eikä edes tiedetä, kuinka sitä lähdetään käsittelemään, järjestelemään, tai korjaamaan. Tämän tuloksena on se, ettei asialle tehdä mitään ja ongelmat sen kuin pahenevat.

Kun ongelman syy on selvillä, voidaan siihen kehittää järjestelmä, jolla talous saadaan parempaan ruotuun. Rutiini on sellainen asia, jonka avulla toimi jätetään tekemättä epätodennököisemmin. Esimerkiksi laskujen suhteen kannattaa valita yksi päivä kuukaudessa ja pitää se joka kuukausi samana. Kun laskut hoidetaan samassa paikassa ja samana aikana, pysyy se mielessä paremmin. Puhelimeen voidaan myös asettaa muistutus, jotta se ei varmasti jää arjen kiireen jalkoihin. Kannattaa myös pitää tietokone, pankkitunnukset ja laskut samassa paikassa, jotta kaikki toimeen tarvittavat välineet on saatavilla. Hyvä keino on myös pyytää ystävän tai perheenjäsenen apua, jotta on olemassa joku, joka seuraa tilannetta. Puolison kanssa voidaan tehdä yhteinen maksusuunnitelma, tai kaveria voidaan pyytää varmistamaan, että maksut hoidettiin varmasti. Jos asiaa ei haluta jakaa muiden kanssa, voidaan tähän palkata ammattilainen, joka pitää huolen siitä, että välttelijä saa tarvittaessa kannustusta ja joutuu olemaan tilivelvollinen jatkuvasti.

Välttelijöille on myös yleensä ominaista keskittyä siihen, että toimen loppuminen voidaan havaita. Kannattaakin asettaa vaikka sekuntikello puhelimesta esille, jotta saadaan konkreettinen todiste ajan kulumisesta. Alkuun kannattaa laittaa aikarajaksi vaikka 15 – 30 minuuttia. Aloittaminen on aina haastavinta, mutta kun siitä päästään eteenpäin, suoriudutaan tehtävästä usein mallikkaasti. Jossain vaiheessa ajan seuraaminen voi myös unohtua ja huomaamatta toimen parissa meni huomattavasti pidempään, ilman ongelmia.

Kuinka hyödyntää tämä arjessa
Välttelijöillä sama asenne näkyy myös muissa asioissa, kuten urheilemisessa, tai vaikka huonon tavan lopettamisessa. Onkin tärkeää muistaa, että edes pieni askel oikeaan suuntaan, on parempi kuin huonojen tapojen jatkaminen. Eikä tule unohtaa muiden tukea, sillä se voi antaa runsaasti voimaa. Hyvää ystävää voidaan pyytää kannustamaan myös arjen muissa asioissa ja huomauttamaan jopa vakavalla äänensävyllä, kun asiat lähtevät väärään suuntaan.

feather-magazine