Oma talous kuntoon – Vitkuttelijoille vauhtia!

Vitkuttelijat ovat sellaisia ihmisiä, jotka usein haluaisivat pitää oman talouden kunnossa, mutta ei juuri nyt. Tämä halutaan tehdä kun koira on lenkitetty, lapset on hoidettu, televisiota on katsottu, mummolla on käyty ja seuraavan vuoden lomamatka on suunniteltu. Tämä elämäntyyli on hyvin yleinen ja usein tärkeät asiat jäävätkin viimetippaan, mikä luo elämään turhaa draamaa. Vaikka asiat lopulta hoituisivatkin, juuri ja juuri aikataulun puitteissa, on tällä vitkuttelulla korkea hinta sekä henkiselle, että fyysiselle hyvinvoinnille. Ja sanomattakin on selvää, että vastaava asenne aiheuttaa kukkarolle sellaisen paineen, joka on harvoin edullinen. Oman talouden järjesteleminen on tärkeää ja jos asiaa vältellään, saadaan usein laskuille korkoa, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi luottotietoihin. Tämä tulee tulevaisuudessa vaikuttamaan esimerkiksi lainan saamiseen, tai luottokortin hankkimiseen, minkä johdosta myös oma koti voi jäädä pelkäksi haaveeksi. Samalla asenne aiheuttaa turhaa stressiä kun verotukset pitää hoitaa.

Kuinka vitkuttelija saa talouden järjestykseen?
Ensimmäinen asia on omaan asenteeseen vaikuttaminen, sillä ensisijainen tehtävä on muutettava sellaiseksi, mikä on miellyttävää tehdä, tai edes kohtuullisen inhimillistä suorittaa. Työpöydän ääressä jumittaminen ei välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto, vaan ympäristöön voidaan hiukan panostaa. Sytyttämällä kynttilät, kaatamalla itselle lasi viiniä ja kuuntelemalla musiikkia, voidaan saada aikaan sellainen työtila, jossa kelpaa työskennellä. Asiaa voi myös auttaa sellaiset välineet, jotka tekevät hommasta hauskan. Värikkäät tai tyylikkäät kansiot ja kalenterit voivat motivoida itseä tekemään asian paremmin ja perusteellisemmin, sillä kokonaisuudesta tulee itseä miellyttävä. Hyvä keino saada asioita hoidettua, on myös palkita itsensä kun tietyt päämäärät saavutetaan. Kun budjetti on valmis ja seuraavat kuun laskut maksettu, voidaan käydä mukavalla illallisella, tai vaikka nauttimassa elokuvasta. Kun tehtävään jätetään positiivinen jälkimaku, tehdään se myös tulevaisuudessa todennäköisemmin ja tämä auttaa pitämään talouden kasassa myös myöhemmin.

Miten muutosta voi soveltaa muuhun elämään?
Vitkuttelijoiden elämäntapa näkyy usein muissakin asioissa, kuin pelkästään omassa taloudessa. Töissä hommat voidaan jättää viimetippaan, tai koulussa läksyjä aherretaan edellisenä iltana yö myöhälle. Samaa taktiikkaa voidaan käyttää jokaiseen elämän osa-alueeseen. Tekemällä epämieluisista hommista hiukan hauskempia toteuttaa, saadaan jo alennettua kynnystä ryhtyä toimeen. Vähitellen kun epämieluisat tehtävät suoritetaan ensimmäisenä, päästään siihen tilanteeseen, jossa se tuottaa nautintoa ja ruokkii jatkamaan samaa käytöstä. Kun kaikesta yritetään tehdä hiukan mukavempaa ja hyvin suoritetuista asioista saadaan palkinto, on elämä kaikin puolin helpompaa, tehokkaampaa ja stressittömämpää. On myös hyvä pitää mielessä, että harvoin uuden elämäntyylin valinnut vitkuttelija palaa takaisin vanhaan järjestelmään, sillä uusi tapa tuo tullessaan paljon etuja.

feather-magazine