Kolme tapaa laittaa yrittäjän talous kuntoon
Yrittäjän sanotaan olevan oman onnensa ja menestyksensä seppä. Kuitenkin yrittäminen on Suomessa niin haastavaa, että suuri osa yrityksistä lakkaa tai ajautuu konkurssiin ensimmäisen toimintavuotensa aikana ja yrittäjän oma taloustilanne saattaa heittää kuperkeikkaa. Tästä syystä hyvät neuvot ovat tarpeen ja juuri tällaisia neuvoja löytyy tästä artikkelistamme.
1. tapa: huolehdi yrityksesi työntekijöistä
Työntekijät ovat yrityksesi tärkein voimavara. Hyvien työntekijöiden löytäminen on vaikeaa, puhumattakaan siitä, että työntekijät saataisiin sitoutumaan ja pysymään työpaikalla. Onkin tärkeää huolehtia siitä, että työntekijät viihtyvät työssään ja kokevat sen mielekkääksi. Yrittäjän ei ole aina kovin helppoa tietää, mitä työntekijät ajattelevat ja kuinka he työssään viihtyvät. Onneksi tähänkin ongelmaan on olemassa helppo ja näppärä ratkaisu: questback, jonka avulla yrittäjä voi näppärästi kerätä yrityksensä henkilöstökokemukset yhteen ja tehdä näiden pohjalta omat johtopäätöksensä.
Kun tiedät, miltä työntekijöistäsi tuntuu ja kun aidosti kuuntelet heitä ja toimit heiltä saamasi palautteen perusteella, parannat yrityksesi työviihtyvyyttä ja tätä kautta yrityksesi tehokkuutta. Muista aina, että yrityksesi työntekijät ovat tärkeä tekijä yrityksesi menestykselle. Voit menestyä ainoastaan heidän avullaan, joten pidä heistä hyvää huolta!
Erilaiset hyvinvointitapahtumat ja työntekijöiden ryhmäytymiseen tähtäävät tilaisuudet auttavat sitouttamaan työntekijöitä yritykseesi ja lisäämään heidän hyvinvointiaan. Hemmottele työntekijöitäsi, jotta he jaksavat panostaa työhönsä entistä enemmän. Samalla viestit työntekijöille, että arvostat heitä ja heidän työpanostaan.
On ensiarvoisen tärkeää, että työntekijät ovat tietoisia yrityksen tavoitteista ja suunnasta. Näin he osaavat kohdistaa ponnistuksensa oikein. Työpaikkaa, jossa työntekijät eivät ole sisäistäneet yrityksen agendaa, verrataan usein laivaan, joka seilaa aavalla merellä ilman kapteenia ja navigaattoria siten, että useat merimiehet pyrkivät ohjaamaan laivaa eri suuntaan. Pelastuslauttojakaan tällaisesta laivasta ei välttämättä löydy. Tällöin laiva on vaarassa jumittua keskelle aavaa merta ilman selkeää pelastautumissuunnitelmaa. Samoin käy yritykselle, jolla ei ole selkeää, kaikkien tiedostamaa tavoitetta ja jonka johtokaan ei ole aivan tehtäviensä tasalla.
2. tapa: laita yrityksesi markkinointi kuntoon
Toinen asia, joka on ehdottoman tärkeä, jotta yrityksesi voisi menestyä ja jotta sen talous pysyisi kunnossa, on varmistaa, että yrityksen markkinointi on varmasti kunnossa. Älä jämähdä vanhentuneisiin markkinointikeinoihin ja valjasta esimerkiksi some rummuttamaan markkinointiviestiäsi.
Kilpailu melkein alalla kuin alalla on nykyisin kovaa. Tästä syystä markkinointi on oleellisessa osassa yrityksen menestyksen kannalta eikä markkinointikuluista koskaan kannattaisikaan kohtuuttomasti pihistää. Usein markkinointi kannattaa jättää alan ammattilaisten hoidettavaksi.
3. tapa: verkostoidu
Yrittäjän on erittäin tärkeää verkostoitua ja hankkia itselleen hyviä yhteistyökumppaneita. Yksin ei kannata jäädä! Verkostojen kautta on mahdollista löytää hyviä diilejä ja vastavuoroinen auttaminen voi nostaa kaikki verkoston yritykset ja toimijat menestykseen. Kun verkostoon kuuluu eri alan toimijoita, voivat kaikki hyötyä toistensa osaamisesta. Tämä voi auttaa siivittämään kaikkien menestystä.
Monissa tapauksissa voi olla hyvä idea verkostoitua jopa pahimpien kilpailijoiden kanssa. Aina puhdas kilpailutilanne ei välttämättä ole kaikista hedelmällisin vaihtoehto, vaan ehkä molemmat yritykset voisivat hyötyä toistensa vahvuuksista ja jopa mainostaa toinen toisiaan. Pahimman kilpailijan kanssa verkostoituminen saattaa ensin tuntua radikaalilta ajatukselta, mutta kun ajatusta hetken pyörittelee mielessään, voi nähdä sen tarjoaman potentiaalin!