Oma talous kuntoon – Paperipinojen pakkaajat!

Todennäköisesti oman talouden järjesteleminen ei ole se suosituin tapa viettää vapaapäivä, mutta sen tekeminen on äärettömän tärkeää. Vaikka talo pitäisi siivota ja kaapit järjestellä, on myös tärkeää hoitaa taloudellinen puoli kuntoon, tuntui se kuinka ikävältä tahansa. Asiaan kuitenkin vaikuttaa, se mitä halutaan tavoitella sekä se, minkälainen ihminen on kyseessä. Kaikki keinot eivät toimi omalla kohdalla ja kun yritetään väkisin sellaisia keinoja, jotka eivät itselle sovi, on tuloksena kaaos. Tältä sivulta löydätkin neuvot siihen, kuinka pitää oma talous kunnossa, erilaisilla keinoilla.

Keräilijät aisoihin
Mikäli ajatus elektronisten laitteiden hajoamisesta ei häiritse yhtään, sillä kaikki tiedot on kaapin pohjalla paperituppoina, on aika käydä ne lävitse. Kukaan ei tarvitse kuitteja ja vanhoja laskuja esimerkiksi aikaisemman asunnon maksuista. Papereiden keräileminen voi tuntua tärkeältä toimelta ja tuoda tietynlaista järjestystä elämään, mutta tästä on oikeasti hyvin vähän hyötyä. Kaikkea ei tarvitse säästää varmuuden vuoksi ja paperinen kirjanpito on usein hyvin sekavaa, varsinkin jos pitää löytää jokin tietty kuitti. Sama koskee myös tilannetta, jossa itselle käy jotain ja läheisten tulee yrittää selvittää rahatilannetta lukuisten paperipinojen avulla. Tämä ei ole tehokas tapa pitää kirjaa menoista ja tuloista, vaan aiheuttaa enemmän sotkua.

Kuinka laittaa asiat aisoihin?
Tässä auttaa suuresti tiettyjen asioiden oppiminen, varsinkin sen suhteen, mitä papereita oikeasti kannattaa säästää. Säästettävien pinoon kannattaa lisätä ne paperit, joita tarvitaan verotuksessa, kuten todistus omaisuudesta, talon asiakirjat, osakkeet ja muut vastaavat paperit. Samoin kirjallisena kannattaa olla tiedossa eläkesuunnitelmat, säästötilit, sekä muut tilit. Näitä kannattaa kuitenkin säästää vain sen aikaa, mitä niistä on hyötyä ja kun asia on hallituksen osalta käsitelty ja esimerkiksi verotuksen paikkaansapitävyys on todettu, kannattaa tarpeettomat paperit hävittää. Turhat kauppakuitit ja muut vastaavat voidaan hyvillä mielin heittää pois, sillä niitä tuskin tullaan tarvitsemaan. On myös hyvä selvittää, mitkä kaikki asiat on sähköisessä tietokannassa, sillä sieltä ne tulee löytymään helposti aina. Jos papereiden hävittäminen huolettaa, kannattaa pitää mielessä, että noin 80 % säästetyistä papereista on sellaisia, mitä ei enää koskaan itse katsota. Näitä ei tarvita, eikä niiden perään kukaan tule kysymään. On siis aika luottaa niihin tahoihin, joiden tehtävänä on pitää kirjaa vastaavista asioista. Esimerkiksi pankki tulee pitämään kirjaa tilitiedoista ja tilillä tapahtuneista tapahtumista, eikä jokaista lappua tule itse säästää. Jos tähän tietoon halutaan päästä käsiksi, onnistuu se netin tai pankissa vierailemisen avulla.

Ota uusi asenne mukaan kaikkialle
Usein ne henkilöt, jotka keräilevät kuitit ja muut lippuset paperisina versioina, keräilevät myös muita asioita. Kaapeista ja laatikoista löytyy mitä erikoisempia tavaroita, joita ei oikeasti tarvita. Vaikka ajatus siitä, että joskus käyttämätöntä golf mailaa tullaan ikävöimään, voi vaivata alkuun, antaa siisti ja karsittu koti oman mielenrauhan. Mikäli jotain asiaa ei ole tarvittu vuoteen, tai varsinkaan vuosiin, ei ole mitään syytä pitää siitä kiinni, vaan suosiolla etsiä tavaralle uusi koti, esimerkiksi lahjoittamalla se tuttavalla, tai myymällä kirpputorilla. Tämä harjoitteleminen vie aikaa, sillä vanhoista tavoista on vaikea päästä eroon, mutta se on sen arvoista.

feather-magazine