Kuinka säästää hätävaraa?

Sairaudet, työpaikan menetys, kodin kohentaminen, auton hajoaminen ja monet muut asiat voivat muuttaa taloudellista tilannetta nopeasti. Näiden hoitamiseen täytyy olla tarpeeksi rahaa säästössä, jotta ongelmat eivät aiheuta turhaa stressiä.

Hätävaran säästäminen yksinkertaisin keinoin

 • 1. Päätä kuinka paljon halutaan säästää
  Yleensä sääntönä pidetään sitä, että säästössä on hyvä olla 3 – 6 kk menojen verran. Tämä tarkoittaa sitä, että hätäkassassa on tarpeeksi, vaikka edessä olisi pidempi työttömyys. Hätäkassan summan voi kuitenkin itse määrittää ja tärkeintä on se, että olo on turvallinen, kun tietty määrä on kasassa.
 • 2. Laske kuukauden menot
  Kannattaa listata kaikki kuukauden säännölliset kulut, joihin kuluu taloon liittyvät maksut, ruoka, sähkö, vesi, autopaikka, lainan maksu, vakuutukset ja kaikki muut, pakolliset laskut. Kun kokonaissumma on tiedossa, voidaan tämä summa kertoa niin monella kuukaudella, kuin mitä ensimmäisessä kohdassa päätettiin.
 • 3. Avaa säästötili
  Kun tiedetään kuinka paljon halutaan säästää, on aika päättää, missä säästöt pidetään. Koska rahoihin tulee päästä tarvittaessa käsiksi, on hyvä avata säästötili. Täältä raha löytyy kätevästi, juuri kun sitä tarvitaan.
 • 4. Määritä, miten paljon voidaan säästää
  Useimmilla ihmisillä säästöjen kerääminen vaatii hiukan aikaa, tai jopa useita vuosia. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä jokainen päivä vie lähemmäksi päämäärää. Katsomalla omaa taloutta voidaan helposti määrittää, kuinka paljon hätäkassaan voidaan kuukaudessa laittaa. Pelkästään kymmenen euroa on jo alku, joten ei pidä huolestua, vaikka se olisi suurin summa, joka voidaan tulevaisuuteen sijoittaa.
 • 5. Aseta automaattinen tilisiirto
  Jotta säästäminen olisi mahdollisimman kätevää, kannattaa asettaa palkkatililtä automaattinen siirto kuukausittain. Kun tämä asetetaan palkkapäivälle, lähtee sovittu summa heti säästötilille, eikä varaa unohtumiselle jää. Näin jäljelle jää muu palkka, mikä käytetään tarvittaviin asioihin.
feather-magazine